• ASSALAMUALAIKUM

Monday, November 23, 2009

Gengsterisma

Maria...nama secantik mentari,lautan berapi sanggup kuredah,bulan dilangit sanggup kukait,hanya untuk mengenali siapakah Maria.Kenal x korang ngan Maria?Kurang rasanya wanita bernama Maria ni,nama nih saing2 la ngan nama Kemboja,Melati,Salmah,Khalthom,Khatijah.Macam legend la nama Maria ni.Namun bukan orang bernama Maria yang kumahu cerita tapi Black Maria,kereta kebal polis sering angkat penjenayah disyaki ke balai.Aha ceritanya begini.

Malam semalam aku pegi cc men Half-life ngan membe2 aku.Tengah syok ko dapat killing spree,tetibe cc kampung aku kene rush ngan majlis daerah sebab cc yang aku pegi tu rupanya beroperasi secara haram,xde lesen.Gile kau punye superb cc tu siap ade awek dalam balang menari strip depan pelanggan tu.Aku dan membe2 aku bwat bodo je la tenangkan diri sebab kitorang xpakai baju sekolah pun masuk cc.Rasanya xde bwat salah pun.Namun,orang majlis daerah suruh semua budak2 berkumpul depan pintu cc tu,die cek sorang2 ic la,lesen la..pastu suh masuk lori black maria.Gile sial aku punye ikhlas datang cc maen game bukan tengok blue pun disumbat dalam lori biru tu,ada 3 bijik lori Maria tu majlis daerah bawak.

Nak jadi cerita bau lori Maria tu xmcm nama Maria la.Bau hancing,aku xtipu tai ko pegi cebuk la lori polis tu dah macam taik sial la kitorang naik.Bangang punye kerajaan ade duit banyak2 beli la lori baru.Kebetulan terdapat gak pesalah laen yang dorang cekup tah dari mane tah.Kitorang kire tumpang sekaki la kebalai malam tu.Aku ade la temuramah sikit2.Ade yang kantoi berduaan kat kampung parit nelayan nu ha,ade cina mabuk pun tarik sekali,mat rempit bwu pas spm meraikan paper kedua pun tumpang sekaki.

Yang bestnye ade gengster tai,die kecoh gile dalam perjalanan tu.Member aku tegur la ko bising2 ni ape besar sangat kesalahan ko kan?Gengster nih niaga tapi xde lesen jugak.Die siap beware ngan membe aku lagi " Wakk luuu,gua budak tiga,jaga mulut skit gua tumbuk muke ko doowhh,panggil geng2 gua bak datang kang ko makan nasik kat spital pakai straw doowwhh (lebih kurang cmni gak la die cakap) ".Walaupun xberapa tau tapi kurang2 pun kitorang ade sikit la info pasal gengster2 nih,tu pun tengok 360.Seram woo,yelah kitorang pun cuma ahli pemuda remaja kat taman je,buat amal bakti pun xabis cuci pinggan kenduri.Aku saje tanye ade ape2 nombor ke,konfiden cakap
" gua budak double 8 "
********
Termangu,terhitung dan terkesima sebentar.Dalam bahasa kasarnya memang babi la brader tu bergurau.
Klu ko bukak kedai Jambu88 pun,tak payah nak buat citer bukan2,haram mulut xjaga tunggu silap orang ko bergurau,bersepai la organ untuk berkata2.


Membe aku cakap lagi sedap Jambu PakCu

Saturday, November 14, 2009

Wats is love????

For all you people who say, "I love you"
when
you have no clue what love is exactly!!!
Something to ponder upon...
Are your palms sweaty, is your heart
racing
and
is your voice caught within your chest?? -It
isn't love, it's LIKE.
You can't keep your eyes or hands off of
her/him -
It isn't love, it's LUST.
Are you proud, and eager to show her/him
off?? -
It isn't love, it's LUCK.
Do you want her because you know
she's/he's
there?? -
It isn't love, it's LONELINESS.
Are you with her/him because it's what
everyone
wants??
It isn't love, it?s LOYALTY.
Are you with her because she/he kissed
you,
or
held your hand?
It isn't love, it's LOW CONFIDENCE.
Do you stay for her/him confessions of
love,
because you don't want to hurt her/him?
It isn't love, it's PITY.
Do you belong to her/him because the
sight
of
her/him makes your heart skip a beat??
It isn't love, it's INFATUATION.
Do you pardon her faults because you
care
about
her/him?
It isn't love, it's FRIENDSHIP.
Do you tell her/him every day she is the
only
one you think of?
It isn't love, it's a LIE.
Are you willing to give up all of your
favorite
things for her sake?
It isn't love, it's CHARITY.

to be continue.....

Monday, November 9, 2009

Cinta 2009

Asslamualaikum

Bertemu kembali dinota elektronik.Sudah lame nampaknye penulis tidak berkarya disini.Hari ini penulis ingin membuat coretan kata sikit bile membuka facebook dan myspace dan melihat status yang ditulis ruagan disitu.
Aku nak tulis serius sikit.

Cinta 2009.
Cinta itu indah dan cinta kekedang menjadi racun.Kenape hal ini leh terjadi ,mungkin disebabkan individu tersebut ataupun pasangan mereka??
Apabila aku membuka facebook atau myspace dan mengharapkn ade awek2 cun yg nak berkenalan ngn aku sekali imbas aku juga terbace status2 janda dan duda yang telah ditgglkn kekasih masing2 yang berbunyi seperti berikut

"I hate u so much"
"Ko pk muke ko cam david beckham ke aku nak kt ko"
"Jangan biarkan aku kosong"

entah ape la lagi aku xingt..tp aku cume pelik je kenape mesti tulis kt status mereka cmnie.adekah untuk mnarik simpati atau untuk menarik perhatian si dia yg mereka tujukan untuk menunjukkn yg mereka sdg marah dn berharap si dia dtg pujuk.tp aku taw jwpn dorang kalu aku tnye..jwpnnye cmnie
"Ske ati aku la fb ngn ms aku..ko sebuk asl..!!!"
konfem mcm 2..tp xpe la aku xnak pertikaikan pun.tp ttbe aku teringt post2 status dorang yg dulu2..sebulan yang lps or seminggu yg lepas..berbunyi begini.

"Where are u..i'm very miss u"
"Kehidupan ini indah bila ada si dia"
"Sayang awk.rindu awk..awk sorang di hati saya"

Pada pendapat aku la..walaupun korg sesweet  gule2 kapas pun  mase korg couple.. aku rase xyh la mengespose cinta korang yg mase tue korang aggp  yg paling indah la dlm laman2 public cm2. Rilek2 suda..syg xsemestinye kene hebohkan.bia la si dia je yang tahu sudah la ye..kalu clash satu fb xpun ms taw..kite gak yg malu dgn post2 sblum nie..mereka akn kate..biase la cinte 2009..

"Pndang,ske,tuka num fon,sms 24 jam.declare,couple,dating,merajuk,pujuk,gaduh,minta maaf,clash frust,post status bkn2,melarat,gaduh lagi.tension"....satu keje pun xbuat & mlsh len timbul

itula cerita cinta 2009..xde yg special pun..
so disini aku nak kasi tips la kt sume2 nie..bercinta boleh..tp berpada2..jgn mengharap yg lebih2..sentiase brpk kalu ade jodoh ade la..syg la 80% je sbb 20% mybe ko akn dikecewakn..sentiase bersedia tuk ditgglkn..elakkn frust dan mengharap..konfem lps nie korg clash pun korang leh rilek lagi..selamat mencube..hoho..kalu clash 2 mybe die xsswai ngn ko..ape ssh cari je len..


p/s cinte 2010..hotel,bunting,masjid,kadi,restu,anak,sakit kple nak bg ank org mkn pe..hoho

Friday, November 6, 2009

Pekan Tiada Sungai

Penulisan untuk entri ini sedikit formal kerana kononnya anda sedang membaca sebuah jurnal diskaveri.

Entri kali ini aku hendak menceritakan sedikit sebanyak mengenai pekan yang eksotik yang mungkin hanya sebilangan orang di Malaysia ini tak sangka tempat ini wujud di peta Malaysia. Rata-rata kenalan yang aku temui berasa agak baru dengan tempat yang bernama Sungai Besar ini. Ada antara yang aku temui,orang Selangor tu

(Soalan : S ,  Jawapan : J)
S : Sungai besar katner ha?
J : Kat Sabak Bernam doowhh
S : Sabak Bernam katner ha?
J : Kawasan paling utara kat Selangor doowhh
S : Oh.. Bandar baru di buka ya?
J :Hah,ko memang bo doowhh
Tapi aku tidak menyalahkan mereka kerana memang kebanyakkan orang Selangor beranggapan hujung Selangor ialah Kuala Selangor atau paling kurang di Sekichan.Atas daripada itu mereka anggap sudah kawasan Perak.Kesian.Jadi mari kita meninjau kawasan hujung utara Selangor ini.Jom.

Panggung Wayang Lama
Pangung wayang lama ini merupakan antara tempat tumpuan penduduk di Sungai Besar suatu ketika dulu untuk menonton filem. Jika di lihat struktur bangunan ianya agak klasik. Bangunan tersebut kemudiannya di tukarkan kepada tempat bermain snooker dan kini di biarkan kosong.Aku dengar dulu mereka menonton filem terlarang kat dalam panggung lama ini dengan bayaran RM2,maklumlah dulu tiada handphone mahupun komputer untuk mendapatkan sumber melepaskan nafsu.


 
 
 

Pekan Sungai Besar 
Bangunan di pekan ini terdiri banyak dari bangunan lama. Ada antaranya masih di bina daripada kayu dan utuh binaannya sejak aku melihatnya ketika darjah 2 dahulu!. Namun, pekan ini tetap berevolusi juga dengan binaan bangunan baru.

 
 
 
 
 

Pelabuhan Nelayan 
Di belakang kawasan pekan ini terdapat pelabuhan nelayan yang sibuk dan penuh dengan tongkang menangkap ikan.Majoriti penduduk disini kaum Cina.


 

Sawah Padi
Disinilah kawasan majoriti petani melayu. Kebanyakkan orang melayu yang tinggal di kawasan ini berketurunan Banjar Masin (Banjar Pekat) dan Jawa Totok (Jawa Pekat).Kalau mereka berborak sepatah haram pun aku tak faham,yang aku tahu mereka berborak pasal nombor tak kena.Kawasan bendang ini hanya terkenal ketika hari raya menjelma,masa itulah artis2 datang dengan krew production untuk membuat rakaman drama balik kampung sempena raya.Kalau bukan hari raya jangan harap turun bendang.


 
 
Sekiranya anda inginkan percutian yang hebat,marilah datang ke Sungai Besar dan berkelah kat tepi jalan bersama keluarga tersayang.Sampai sini sahaja sebab aku kena turun ke bendang petang ini,nak pancing belut kalau dapat boleh buat sup daging.


Sekian.







Sunday, November 1, 2009

Kite Ade Wobot~

Dah sebulan blog nih.....
kalau ayang jadi ikan?abang jadi joran pancing..
kalau ayang kacip fatimah?abang jadi kopi jantan..
kalau ayang jadi bulan?abang lah sofy comfort nite..

Takat pembuka kate je tai,xde kaitan ngan tajuk..pagi2 lagi macam biasa bapak aku kejut macam aku dah meninggal dunia,pastu suh aku makan sarapan macam makanan tu kejap lagi nak basi,pastu die kuar...hahaha...aku tgk tv HBO citer transformer,bapak smart gmba blu-ray..abis je citer tu aku usha tenet tengok2 ape yang best,tetibe aku jumpe dengar citer Micheal Bay nak sambung lagi Transformer3 - Revenge of the Local Product...pulak dah...beberapa reveal design dah dikeluarkan...tai nak tengok usha boleh tai tapi layan diam2 je tai sebab ni top secret tai jgn dedah2kan...


perodua kancil lampu bulat..macam mainan..



yang ni proton savvy..comel gile..



ni watak baru geng decepticon..perodua myvi..namenye mimi..



memang superb la amik proton waja je tukar ngan chevloret camaro untuk
watak bumblebee..

 


asal geng autobot je mesti design celaka,proton juara ni dah la memang
ayam kotak,jadi robot pulak macam lembu..kesian.. 


Thursday, October 22, 2009

Bukan Cinta Biasa

Aha,ingat lagi lagu untuk tajuk diatas?Tak ingat ke?Lagu tu same2 up tu ngan lagu Bunga-bunga Cinta-Misha Omar..Ala,Siti Nurhaliza yang nyanyikan.Pergh..penulis merasakan tak bleh blah ketika menulis entry ini.Sebenarnya tadi aku layan Youtube.Pas bukak2 video artis kantoi tu la,ni la..aku terbukak videoklip Siti tajuk lagu diatas.Memang lawa beb,2 jari ibu tangan naik..siap bende lain pun nak naik gak,tapi nasib baik baru pas semayang...Aku saje je nak pembaca imbas kembali wajah Siti Nurhaliza masa muda2 dulu.Aku layan kot Siti dulu,dulu la...lagu2 die sume membesar same ngan aku tuh,bila lagu die naik,umur aku pun naik,bile Siti dapat gelaran datuk,aku macam biasa,bile die dah kawin,aku xkapel2 lagi...


Time 2004,masih bleh bla lagi la sebab belum kawin lagi nih..

Tadi aku usha2 la google image nak cari balik gamba Siti tahun 90an,xde dowh..yang banyak gamba Siti bertudung la,Datuk K,gamba Mawi bogel..tapi logik la tahun 90 kemera pakai kodak lagi,wartawan dulu2 anta gamba filem kat media pakai pos,pastu media publish kat berita,akhirnya kodak filem tu pun dorang bagi balik kat kedai foto untuk recycle balik,then wartawan beli balik filem kodak kat kedai foto..pastu...senang citer gamba lame2 dah ilang dah...xdapat aku layan muke Siti remaja dulu,rambut ikal mayang,lentik kaw2,pipi ade lesung batu,wahh..comel giler.Otai2 dulu nak ngaku awek dorang senang je..Siti Nurhaliza la awek dorang..

Sekarang sape?Fasha Sandha,Elly Mazlein,Norkhiriah,Rosnah Mat Aris...aduh...lemah beb,lemah...kesian aku tengok Siti tu,die sekarang ni tengah hot nak pakai tudung.Dan aku tengok ramai gile yang kecoh pasal die nak pakai tudung nih. : :

"siti kalau nak bertudung,bertudung la betul-betul!!!jangan nampak rambut or leher!!xpaham konsep betul!!orang bertudung nak tutup aurat!!aurat tu apa? dari mane sampai mane??ko ni bagi malu umat islam je!!!!!HIPOKRIT!!!xyah nak tunjuk baik kat orang!!"
"ni r kes bdk2 kecik xcukup ilmu tp sibuk nk berckap & bersyarah.konon2 bile dh bertudung litup tu,kire dah suci & konpem masuk syurga je.klu bertudung & berjubah,tp mulut xreti nk ckap bebaik or menjaga air muka org lain,wat dosa sana cni,xguna jgk dik oi.."


Time 1998,memang superb beb,terbaik la..ala chumelnye si Siti ni..
 
Camtu je la serba sikit komen2 dorang,nak lebih bukak Youtube usha sendiri...pada aku,dulu Siti ko memang superb la..aku rindu kau yang dulu,skang cam dah selebet sket la..tapi masih boleh lagi la,namun..ish,kembalikanlah Siti Nurhaliza yang dulu....Ok la aku nak beransur lepak dulu nih,aha kedai yang aku nak lepak ni pun namanye CT Tomyam,bleh bla gak la kan?kan?...

Tuesday, October 20, 2009

Women is problem???

Assalamaualaikum..

Bertemu kembali kite di nota elektronik ini.Sudah lame nampknye blog ini tidak diupdate oleh blogger2 sekalian.
Mungkin kerana sibuk memikirkan carry mark masing2  yang hanya di paras idung trex yg sedikit besar tp menarik pabila di pandang.Final sudah dekat banyak kite nmpak aksi2 study yang luar biase dipraktikan oleh student Malaysia terutamanya di dlam Uniten(Gud luck ye sume).Kite lupekan sahaje dgn final exam seketika dan berbalik kpda post yg ingin diktghkn oleh penulis.

Woman is problem??
Kepada wanita2 yang membace post kali ini adakah anda setuju dgn tajuk di ats dan penulis pasti tidak ade seorang wanita yang setuju dgn penyataan di atas kecuali wanita mempunyai otak yang sume nerve2nye telah diputuskn oleh kerengga yang bersrang dlam kple otak mereka dan mereka yg tidak paham apa itu bahasa penjajah.Tp penyataan di ats telah dibuat kajian dan dibuktikan oleh Professor C(tidak mahu didedahkan identitinye) yang  perempuan adalah satu punca masalah.Penulis malas nak bercoloteh panjang dan anda sume leh tgk sahaja bahan di bwh.




           Inilah bahan kajian yg telah dibuat.Adakah anda percaye dan bersetuju??


Professor yang dipercayai membuat kajian ini.
Beliau dipercayai telah hilang kewarasan dan bersembunyi di dlm hutan kerana dipukul oleh wanita2 seluruh dunia


p/s Post nie hanyelah kajian jika korg xnk caye aku xpakse..hahaha..tp kalu pk secare kasar mmg tul pun..hahaha..Ape-apehal pk dulu nilai.

Friday, October 9, 2009

Wap Awan

Aha..sedang aku menikmati keseronokan paru2 aku diselubungi asap,tiba2 aku terfikir nak post satu tajuk yang cukup berkaitan dengan kehidupan orang sekarang.Anda pernah dengar perkataan rokok?Rokok mungkin sangat terlalu sinonim dengan kehidupan semua orang tidak kira tua dan muda.Kerajaan dok bising rokok bahaya la,iklan nurse india tu,alamak...korang kecoh la.Sebenarnya anda tidak tahu betapa besarnya jasa rokok kepada umat manusia di bumi ini.Cuba anda berfikir secara serong sedikit,kreatif berfikir merupakan ciri2 kepimpinan tau,bukan nak memimpin perlu dari sudut2 tertentu...

Kenapa kerajaan naikkan harga rokok macam mengalahkan harga minyak?Tembakau banyak lagi la,mereka aku kata bangang kang kena saman,orang kerajaan pun hisap rokok.Contoh polis.Polis bukan kerajaan ke?Gudang garam tu mereka layan,memang penat kan kerja mintak 'duit kopi' kat orang?Berapa banyak cukai dikenakan terhadap rokok?Berapa banyak perokok di Malaysia?Anda boleh serang pemimpin pergi tanya,'mane duit2 rakyat yang diorang sakau dari cukai rokok?'.Orang tak hisap rokok jugak yang dipuji Jabatan Kesihatan,memang la,nama pun kesihatan..."Dont break my heart",ceh usah la kau ayat iklan ni buat aku nak g cebuk sial muka pelakon tu dah macam taik sial la aku tengok dia.


Jap2,sepam lagi aku balik umah.Tunggu aku kat tempat biasa tau.
Bawak nusantara aku beli semalam.
Rabu lepas,360 ada mengupas topik ini,tapi yang aku tengok semua yang beri komen orang2 yang tak hisap rokok.Geli la sial,memang bohong la kalau orang belakang tabir mereka takde sorang hisap rokok kan?Mazidul tu aku dengar dia layan shisha,aku tak tahu la,dengar2 bodoh gitu je..haha..Penyakit yang dia pamer di kotak rokok tu?Ha,sini aku boleh merungkai satu persatu..

Mulut Menggerutu : Ni sebab hisap sampai melebihi puntung
Leher Berlubang : Ni gambar eksiden dowh,kerajaan maen tampal je gambar nih,poyo lebih.
Bayi Pramatang : Bancuh tak power,camtu la jadinya
Kaki Takbetul : Basic la ni gambar penyakit kencing manis,budak kecik pun tahu gambar nih.
Jantung Hitam : Barang siapa yang tak turun semayang jumaat 3 hari berturut2,nescaya akan ditutup pintu hatinya.Tu pasal la gelap gelita je





 mcm sister2 kan?tapi isap nusantara,out bet


Walaubagaimana pun,perempuan aku nasihatkan tak payah la korang nak hisap rokok2 ni.
"apsal pulak budak laki leh isap rokok,pompuan xbleh isap rokok?isap la wei..."
"xsister la pompuan xisap rokok,lu kacau gua nape bro?nak tumpang semangkuk cakap la,banyak bunyik la"
"eh,aku ni budak baru nak UP,so ko kisah ape aku isap rokok?ada kacau mak bapak kau?nak mampos?" 
 Rilek2,gengster sial wanita sekarang,korang merokok memang buruk aku tak tipu la takkan ada lelaki nak buat korang jadi bini punya,anda boleh pegang ayat aku,kalau korang ada balak pun,cermin sikit apa aset yang korang ada,lelaki tidak mengorat perempuan macam korang tanpa sebab,melainkan memang korang sudi diambil aset satu per satu,aku...aku...aku nak tumpang semangkuk sekali ye,contact2 la..hahaha..

Namun kalau memang ada diantara anda kurang bersetuju atau memang tidak bersetuju,lantak korang la sekurang2nya perokok kebanyakkannya melepaskan tekanan dengan menghisap rokok,takde la pergi tumbuk kaca la,marah awek sendiri la,jadah haram pe lancau la.Merokok ibarat membunuh diri secara bertawakal dan beristighfar secara perlahan2.Kepada mereka yang baru nak mencuba,tak payah la aku nasihatkan.Boleh jadi bahan seumur hidup la sial.

Lelaki Gedik

Assalamualaikum..
Bertemu lagi di nota elektronik ini..Bile penulis post sesuatu mesti ade bende hendak dikutuknye.
Post kali nie penulis ingin bercerita tentang jejaka gedik.
Ya,anda mesti selalu mendengar tentang perempuan2 gedik.Perempuan sudah sinonim dengan gedik jd tak payah la nak tulis lagi atau dibahaskan.
Lelaki selalu dikaitkan dengan macho berbadan tegap cool tetapi lelaki2 jenis cm  sampah ni takde ciri2 yang disebut tadi.Mereka hanye mempunyai ciri2 bangsat yg menjijikkan apabila dicerita.Ciri2 lelaki gedik yang dikenal pasti penulis adalah mempunyai sifat shopping yg teramat,menggunakan mekap di muke2 mereka,mengeluarkan ayat yang rase cam nak pecahkan je muke mamat2 gedik nie.Kkdg bende nie pun satu split personaliti seorang lelaki bile jumpe awek2 dorang xpun berjumpe dengan perempuan2 yang cube nak ditakle..Aku rase pompuan nie pun nak muntah xpun nak terkeluar tahi hijau bile dgr si lelaki2 gedik nie mengedik.Lelaki yg mengedik nie lagi jijik daripada pompuan yang mengedik sbb gaya dorang aku rase cm nak sepak terajang.Aku syorkn la kepada lelaki2 yg suke mengedik2 nie masuk la Persatuan Pondan Malaysia drpd mereka nie mangaku sebagai lelaki tapi berperangai haram jadah baik mereka mengaku mereka nie pondan dan mereka leh dapat pendapatan lebih dengan menjual badan mereka yang macam big show di jalan2 panas di sekitar Malaysia.Untung2 mereka leh beli umah..Wahai lelaki sejati yang ingin kearah haram jadah itu tolong la hentikan sbb dah cm badut sarkis beraksi di zoo dah..haha..sekian



     contoh lelaki gedik bile mereka berpeleseran..(macam haram)




p/s penulis seperti mengubah gaya penulisan sbb terlalu jijik membincang post nie..haha..biar kurus,tunjang,pendek ,sengal2 ayam tp jangan la jadi lelaki gedik yg disumpah seranah oleh insan yg xpernah mencarut..haha

Thursday, October 8, 2009

Hanya Allah Yang Tahu..

Assalamualaikum kpd pembaca2 sekalian. 

Setelah lama berdiam diri, harini aku ingin mengupas perkara2 yg hny diketahui Allah dan tidak diketahui manusia2 mahupun berok gelabah yg rabun. Tapi ini kutukbalik.blogspot. Xkan aku nk bercerita hny tntg agama? Xmgkn xde kutukan di sebalik topik ini. So kte nantikan ye,ngeh3...

Okey, berbalik kepada topik...terdapat byk perkara yg kte manusia xtaw, tp hny Dia yg taw. Antaranya :
  • apakah org2 bunian sdg lakukan sekarang ini? adakah mereka mempunyai kerajaan seperti kita? disco, pub, tmpt men snuker dimana anak2 muda bertempiaran pd waktu mlm?
  • adakah si berok dan si rabbit bole berkahwin?
  • bila hari kiamat? (pesanan : kiamat semakin hampir..bykkan la bertaubat )
  • bila kita nk kahwin? perkara yg tdk sabar dinanti-nantikan oleh seluruh umat manusia.
  • adakah kita tahu seseorang itu bercakap bohong ataupun benar ( mgkn manusia yg berbohong itu tahu dia berbohong, tetapi yg lain tidak. 
Okay, cukup la 5 contoh yg aku beri. Yang plg penting no 5 tu. Sbb mende ni merupakan perkara biasa dlm kehidupan seharian kita kan. Pakar psychology mempunyai pelbagai cara utk mengesan penipuan seseorang. Namun, cara2 tersebut tidak berkesan ke atas semua orang. Lagi2 penipu professional. Mesti korg mempunyai pelbagai situasi yg penuh penipuan. Seperti seorang salesman yg dtg ke rumah anda utk menjual barang ataupun memujuk masuk business networking. Pelbagai janji manis dan perkara2 menarik yg didedahkan kpd kita. Tp pd akhirnya, janji hanya tinggal janji. Manis menjadi pahit. Duet lesap begitu sahaja. 

Macam2 manusia, macam2 penipuan. Ada yg drama queen. Pandai berlakon utk memperdayakan kita dan orang ramai hanya utk menunjukkan yg mereka itu sebaik2 manusia. Tetapi di sebalik tabir, perangai mengalahkan setan. Orang mcm ni mmg patut dibunuh dikhalayak ramai. Ada juga yg bohong sunat. Nak pergi jalan ngn awek, kita ckp nk jalan2 ngn kawan kat mak bapak kita. Xkena 360 flying kick pulak kalo ckp nk jalan2 ngn awek kan. Ada juga yg suka mengkhianati org laen dlm diam. Seperti seorang isteri yg mengadakan hubungan dgn lelaki laen tanpa pengetahuan suaminya. Ada juga yg membohong utk menjaga nama baik mereka. Mereka akan meng-cover balik kesilapan2 atau pengkhianatan yg dorg penah buat dgn ayat penipuan yg baik punya.

Kesimpulannya, kepada umat2 yg mempunyai hobi berbohong, silalah bertaubat dengan segera. Walaupun orang ramai tidak tahu, tetapi Allah sentiasa tahu. Lebih2 lagi mengkhianati seseorang dalam diam. Penipuan yg korg buat akan dibalas oleh Allah, xksah la kat dlm dunia ni ataupun akhirat. Renung2kan lah ye..




Wednesday, October 7, 2009

Orang asing oh Orang asing, Siapakah kamu?

Korg pernah x mengalami masalah 'org asing' add bile bukak myspace(ms),facebook(fb) atau yang sewaktu denganyer. Maksud aku org yang korg x prnh jumpe(stranger) tetiba add korang. Ape perasaan korang? Hepi? Suke?  kechewa? Sedey? (kalo sedey memang kes janggal la, spesel kes kot)
Org2 asing ni aku kasi 2 kumpulan ;
  • yang add  gune nama btol, gambar die yg btol atau btol2  men.    
  • yang x gune nama btol, x gune gambar btol atau main tipu2
Aku tertanya2 ape motif dorg add org yang x knl. Buat pe la habiskn masa add org yg korg kenal pun x? Tah leh jumpe tah x? Tah btol2 org tu ade tah x?  Setuju x?
Brdasarkn pemerhatian aku, mereka2 ni slalu add kerana:
  1.  sbb baru main, so add je la sape2
  2. nak ramaikn awek2 cun bagi lelaki & nak banyakkn  balak2 hot utk pompuan(atau gey)
  3. saje nak kenakn org, ms/fb gua palsu beb, hehehe
  4. saje nak tambah member baru, makin bayak member makin bayak pengalaman
  5. (sila tambah sendiri)
 Bagi aku, ms,fb ni mcm mykad kedua. Lain kali kalu ade stranger add atau korg nak add stranger korg pikir2 la yg korg ni jatuh dlm kategori mn. Silap2 stranger yg add korg tu sbnrnye Kategori 3, dah 1 hal lak kena tipu... Kesimpulannye berms/fb la dgn selamat

Kuiz 1: Jawab berdasarkan petikan diatas

Rajah 1

1)    Apakah perasaan yang sepatutnya anda luahkan apabila 'stranger' add di ms/fb anda?                                                                                       (3 markah) 


 2)   Rem (Rajah 1) mempunyai lebih ramai teman-teman lelaki yang hot daripada awek cun-cun dengan nisbah 5:1 dlm fb/ms beliau. Apakah kesimpulan anda kepada kejadian tersebut? Layakkah beliau mempunyai teman-teman lelaki tersebut?                                                                                                (3 markah)

3) Berdasarkan imaginasi anda, apakah Kategori 3 mampu lakukan kepada mangsa-mangsa mereka?                                                                               (1 markah)




(Skema jawapan akan diedarkan bila senang)

Tuesday, October 6, 2009

Perempuan

Assalamualaikum...

Bertemu kembali di nota elektronik ini..beberapa hari lepas blogger menumpang ade mengepost satu post yg bertajuk Jejaka.Hari ini penulis ingin menulis tentang perempuan atau wanita.
Post kali ini penulis ingin menukar gaya penulisan menjadi lebih garang dan ganas.

Ok berbalik kepada tajuk yg ingin dibincangkan..
PEREMPUAN??
Perempuan sgt sinonim dgn seksi.Bile jejaka2 cerita ttg ppuan je mesti org akn tnye
    "seksi ke pompuan 2" kate shah kepada chen.
Seksi? Kenapa perempuan suka sangat berpakaian seksi??
Ini yang menyebabkan lelaki2 terlalu pelik dan hairan.Ini bukanlah sebab lelaki tidak suka melihat perempuan seksi tetapi adakah mereka tidak tahu yang mereka sedang menayangkan wayang percuma kepada lelaki2 yang sudah lama bil air mereka tidak dibayar.Mereka tidak malu menunjukkan aset masing2 malah bangga mereka dapat menunjukkan augerah yang telah diberikan olehNYA.Adakah mereka tidak tahu yang perbuatan mereka akan menyebabkan mereka dicop "karo" atau "senang pakai" oleh lelaki2 walaupun secara dalamannya mereka tidak pernah walausekali berpegangan tgn sesama bukan muhrim apetah lagi membuat maksiat.Mereka dikatekan sedemikian hanya kerana mereka berpakaian seksi.Mereka juga menuduh kaum adam bersalah apabila timbulnya kes2 rogol,cabul dan sebagainya.Mengapa perempuan2 ini bertindak berani mengenakan pakaian yang mendedahkn tubuh mereka.Adakah dengan berpakaian sebegini mereka tidak dianggp kuno kampung dan tidak up to date.Jika mereka berpendapat sebegitu amat bangsat sekali pemikiran mereka.Fesyen juga adalah salah satu alasan yang akan dikeluarkan jika mereka ditanya soalan begitu.Wahai wanita2 kebanyakkan lelaki akan mencari cinta mati mereka hanya pada wanita yang bertudung dan tidak mendedahkn aurat mereka kpda khayalak ramai sahaja.Perempuan2 seksi yg disayangi mereka hanya bertujuan untuk memuaskan nafsu mereka.Ambil la nasihat penulis yang agak serius ketika ini..(haha macam bangang.)


Yang mane yg kalau ko tunjuk kat mak bapak korang 
yg mak bapak korang konfem sepak terajang ko



(kedua2 model ini hanya sebagai contoh sahaja)


p/s Jadilah wanita dalam bekas kaca yang sukar disentuh.Hanya orang yang mampu boleh menyetuhnya.
Perempuan2 seksi ni bagi aku mmg sng aku nak bawak balik(pendapat aku la jangan la marah kepda pompuan seksi yg bace post aku)

Gathering Brother2

Askum n bertemu kembali kte dlm blog yg ntah ape2 ntah ini...

Sari Berita Utama....

  
   Bru semalam, upten digemparkn dgn perkumpulan @ gathering brother2 tanpa sebarang warning atau notis dri pihak berkuase...mak cik cleaner a.k.a. maskot digi dh awl2 berambus dri c2 manakale mak cik kedai chicken rice dh mencarut2 kepade pekerjanye supaye mnutup kedai...huru hara ini berlarutan selame beberape minit sebelum semuanye kembali tenang apabile mereka mendapat thu yg brother2 ini dtng hanye untuk berkumpul n membincangkn psal team bola je...ternyata kedatangan mereka bukan untuk membuat taek kt upten tersebut, semua mnarik nafas lega...n then, saye sebagai photograper terkenal telah berjaye mendekati  gang of brothers ini dan mengambil gmbr2 mereka tanpe memikirkn ape yg akn berlaku sekiranye pergaduhan tercetus supaye korg pare pembace akn lbih berhati2 apabila anda terserempak ngan para abg yg x berape macho ini....hayatilah pendedahan ekslusif yg belum pernah ditontonkn dimane2 media massa yg laen.........jeng, jeng, JENG!!!!!!!!!.........




aku terpakse mngambil gmbr brader muke penyu ini kerane beliau x mahu berganjak dri tmpat duduknye



brother2 tgh gelak sakan, tpi jgn terpedaye kerane sekor2 ade pistol magnum terselit kt spender msing2..





The boss a.k.a. manager team bola ini diapit rapat oleh pembantu beliau yg dikatakn mempunyai senjate rahsia dibawah ketiak...hrmmm...





ikutkn ati aku nk pukul je taiko cine nie tpi kerane dikerumuni oleh brader2, aku trpakse sbar walaupun muke die telah membangsatkn gmbrku..



The boss mnunjukkan muke bangga setelah berjaye mmberi pndapat kepade brother2 laen walaupun pade hakikatnye xde sape yg mndngar



The idung a.k.a. kapitan team bola sedang mnyatakn bahawa idungnye telah membesar sluas 2,3 jri setelah dirodok oleh The boss tanpe soal siasat 


sekian shaje liputan saye pada kali ini..
bertemu kembali pde masa n ari yg laen...
skian, trimas semua kerane membace.......askum....

Monday, October 5, 2009

Cerpen Seorang Mat Rempit


Mat Rempit berani kerana dunia di hadapan masih luas terbentang. Sakit, mati, maut atau kecederaan tidak pernah menjadi perhitungan anak muda. Hanya orang tua yang takut mencuba yang baru.
Mat Rempit ini tidak memikir apa-apa. Dia mungkin dari kampong,dari Felda,mungkin anak ketiga atau ke tujuh. Kalau di kota dia tinggal di kawasan padat lagi sempit,seperti Pantai Dalam dan Kerinchi. Ayahnya mungkin telah kahwin lagi. Dia mendapat entah apa apa dari sekolah. SPM atau pebagai haram jadah peperiksaan itu hanya menyusahkan hidup mereka.

Bila tambang pengangkutan awam meningkat
Dia melihat tanah-tanah padang di kawasan mereka diambil alih oleh pemaju perumahan. Padang bola mereka di ambil untuk mendirikan kondo mewah. Hutan hutan disekeliling habis dicunggah oleh pemaju tanah. Kalau keluarga mereka peneroka miskin dalam kota,mereka akan dihalau jauh ke luar kota. Tanah ibu bapa mereka dirampas untuk rumah mewah. Mereka melihat,jika ada sahaja tanah kosong semuanya terjual. Dalam kota,ada sahaja tanah kosong akan disembah untuk dijadikan tempat letak kereta.
Kalau mereka meminati bola,taiko judi akan masuk campur. Permainan bola mereka akan diolah oleh tokeh2 judi. Apa sahaja sukan mereka minati tokeh2 judi dan para pengiklan akan masuk. Mereka hanya kuli batak. Kegembiraan untuk merayakan kehidupan akan digunakan oleh orang lain utuk membuat kaya.
Kalau ada persatuan ditubuhkan tiba-tiba ada perasmian. Tetiba mereka kena pakai baju batik. Paling tidak cool. Paling belia. Mereka tidak mahu menjadi ‘ belia bergerak maju’. Mereka tidak mahu menjadi Mat Skema. Mereka tidak mahu menjadi Mat Jiwang. Mereka menghampehkan semua bentuk ‘rakan’. Kempen rakan muda yang lalu hanya tipu helah syarikat iklan untuk mendapatkan 84 juta ringgit duit rakyat.
Kalau dalam persatuan semuanya kena tunduk kepada orang tua. Pemimpin persatuan tidak cool,ada kepala botak, ada perut gendut dan yang tidak boleh tahan ialah memakai baju batik lengan panjang,haahaha..paling cabuk rupanya. Ada resmi2. Ada duduk duduk mendengar politikus berucap. Mana boleh drinya Mat Rempit, anak muda cool duduk dengar politikus,semua ini budaya orang tua,budaya bodek.Hari ini jadi kawan,esok lusa jadi lawan.Itulah slogan dalam diri mereka.
Jika mereka ingin membuat sesuatu yang mereka suka,pasti akan di larang. Ini tak boleh itu tak boleh. Berapa ratus ribu larangan telah wujud. Ada larangan dari agama. Ada larangan dari adat. Ada larangan dari orang tua. Ada larangan dari politikus. Ada sahaja larangan yang menyusahkan hidup mereka.
"Berendut" di taman di ganggu pegawai ‘lampu picit’. Silap-silap ditangkap khalwat. Kalau hendak lepas kena sorong duit kopi. Pergi ke kelab harga mahal. Kalau ada duit masuk ke kelab ada pulak kes kena minum air kencing. Nak tengok konsert,Pemuda Pas melarang. Pelbagai fatwa dan fatwi sampai.
Mat Rempit ini bukan dari Universiti Oxford atau Tokyo Universiti. Kenapa mereka perlu memikirkan masa depan. Masa depan mereka tidak ada apa apa. Mereka tidak ambil port tentang bursa saham. Mereka tidak ada saham. Mereka tidak hiraukan seribu satu macam kempen yang mereka anggap menyusahkan hidup mereka. Mereka mahu hidup dan merayakan kehidupan. Mereka seronok merempit.

Bila tiada duit untuk memiliki sebuah motosikal
Yang ada,yang hakiki dan yang wujud ialah sebuah motosikal. Motosikal adalah tanda kebebasan. Bila anak muda bertemu dengan injin motorsikal semua kemungkinan berlaku. Mereka tahu nikmat zon bergerak bebas. Motosikal adalah tanda kebebasan mereka.
Wahai orang- orang tua :
Jangan pura-pura buat tidak sedar,bukankah orang tua yang menjadi tokeh2 motosikal. Bukankah orang tua yang amat suka anak anak muda ini kerana mereka membeli motosikal. Tuan pemilik syarikat motosikal amat gembira dengan Mat Rempit.Kalau tak,takkan wujud jenama Modenas.
Jangan pura-pura buat tidak sedar bukankah F1 itu adalah daya tarikan untuk berlumba-lumba. Jangan pura pura buat tak sedar,bukan kah orang tua yang sengaja menganak tirikan pengakutan awam.Kemudian menaikkan harga setiap satu. Ini mendorong warga membeli kereta dan anak muda membeli motosikal.
Jangan pura pura buat terperanjat apabila melihat Mat Rempit membuat aksi di jalan raya. Ini bukan pekara baru. Sebuah motosikal dinaiki oleh 15 orang ini bukan satu yang baru dilihat,ini bukan ciptaan Mat Rempit.
Kenapa saban hari Mat Rempit di serang?
Ini kerana mereka adalah gulungan yang paling lemah dalam masyrakat kita. Gulungan yang lemah ini selalu di serang, dikutuk dan di fatwa fatwikan. Kalau tidak Mat Rempit,Mat Black Metal, kalau tidak Mat Black Metal,Mat Lembut, kalau tak Mat Lembut,Mat Rock. Orang tua cukup senang untuk menyerang orang yang lemah.
Kenapa media tidak berkempen untuk terus bertanya "kemana perginya P Balasubramaniam?" Atau terus menulis tentang "apa jadinya dengan pembunuh Norita?" Atau media bertanya "siapa punya kelentong hinggakan projek pelabuhan Klang kena kemut 6 bilion ringgit?"" Berapa banyak lagi duit dalam dana Petronas?"" Berapa belanja membuat Putrajaya?"" Kenapa bangunan lama Dewan Bahasa dan Pustaka jadi tong sampah?"" Berapa bilik masih kosong dalam bangunan Berkembar Petronas ?"" Berapa ramai penyewa Daya Bumi ?" Inilah soalan yang membina negara bangsa.Media wajib bertanya,"Siapa towkay penjual motosikal ini ?"

Bila berak nak berterabor.
Kenapa tidak dibuat sistem pengakutan awam yang lumayan,kemudian naikkan harga kereta dan motosikal macam cara yang dibuat untuk kempen anti rokok? Kenapa di setiap motosikal tidak dibubuh gambar mayat, tengkorak, kaki tercabut,macam di kotak rokok? Kenapa tidak ditutup sahaja kilang membuat motosikal?Apakah media tidak berani kerana takut dengan bos atau takut kaum kapitalis marah? Lalu,senang2 sahaja mengutuk Mat Rempit.
Kerana kutukan datang bertalu datang kepada Mat Rempit maka semua ini menjadikan aku bersimpati. Aku bersimpati dengan sesiapa sahaja yang ditindas. Aku bersimpati dengan Mat Rempit.Aku bersimpati dengan anak muda kerana aku juga pernah muda dahulu. Semua orang tua,kaki kutuk ini pada satu ketika dahulu mereka juga muda. Tetapi mungkin ada juga orang muda yang telah dituakan lebih awal lagi,mereka ini Mat Skema,Mat Baju Batik Lengan Panjang. Poyo.
Anak muda wajib hidup dengan kemudaan mereka. Anak muda pencipta alam. Hanya orang tua dan anak muda yang telah dituakan yang selalu potong stim. Akhirnya dunia ini adalah milik anak muda. Mat Rempit bersatulah.

Demikian lah warkah seorang mat rempit yang aku rasa die pun dah berusia lanjut.Semoga die dicucuri rahmat.

Jejaka

Aha,aku suka cerita pasal wanita sekarang.Bermacam2 karenah dan gelagat yang manja,gedik2,comel2..geram aku rasa nak lempang muka je muka makcik kantin kat kolej aku.Tapi itu bukan yang aku ingin fokuskan,atas siasatan aku yang tersendiri,aku tengok ramai wanita sekarang memiliki teman lelaki yang agak macho,muka jambu,bajet brader.Ahahaha,ye2 aku tau aku tak sekacak tu nak komplen,hahahaha...tapi aku ada hak bersuara la.

Owh Abang Tomok,meliur siot tengok muka kau,rasa cam nak
jilat je bibir kau.hurm..slurp..

Lelaki adalah kaum adam memiliki 9 keinginan/iman (aku taktau yang mana satu) dan 1 nafsu.Yang aku kesian tengok wanita ni mereka tengok luaran sahaja.Asal yang muka kacak,jambu2 sket tu...ala,same la macam lelaki tengok wanita lawa2,mesti jantung korang berdegup dengusan kuda.Disebabkan lelaki ini merasakan mereka cukup market,jadi wanita yang menjadi awek diorang selalunya akan mengalami pengalaman ditinggalkan teman lelaki mereka ataupun meraka dimadukan teman lelaki masing2.Kemudian mereka menangis teresak-esak menyatakan seperti dibawah :.

"semua lelaki kat dunia ni sial,tak boleh caya!!"
"aku diperkotak-katikkan,kau langsung tak menghargai aku!!babi!!"
"sampai hati abang buat ayang macam ni?hancur luluh hati ayang tau setelah lama mahligai yang kita dirikan abang rosakkan begitu sahaja.."
"aku dah fobia ngan sume lelaki,aku nak jadik lesbian pulak!!"


Kadang2 aku kasihan melihat wanita meluahkan perkara seperti itu,tapi padan muka tu aku kena cakap jugak la.Dan kadang2 aku kasihan jugak tengok lelaki tertanya2 bila mereka akan dimiliki.Jadi mungkin aku perlu beri beberapa tips kepada wanita untuk mencari teman lelaki yang sejujurnya..

Abang Dafi pun best jugak.Kecik je aku tengok ko nih.
Pergh,memang tangkap leleh sial tengok muka ko lama2 nih.

::cari mamat skema,aku tak tipu,dorang ni takde mase nak cari awek melainkan cari ilmu.tak rugi nanti dorang keje besar2,korang g bunuh laki korang,korang jugak dapat harta die.
::cari mamat yang muka xmarket,sebab die tau die tak hensem,jadi die akan menghargai korang seadanya,melainkan mamat yang macam ni memiliki ayat yang power.
::cari pak imam atau orang alim,insyaallah dengan barakah dan keadilan,korang akan memilik cinta sejati disamping cinta korang mendapat persetujuan yang pantas dari ibu bapa sendiri.
::cari mamat yang belum pernah kapel,menurut kajian,wanita yang menjadi awek pertama lelaki akan disayangi dan lebih dihargai walaupun selepas anda ditinggalkan.
::cari orang tua yang sikit lagi nak mampus,hah..kapel ngan orang macam ni memang membawa korang kepada cinta sampai mati.

Walaupun bukan hak aku sebagai lelaki untuk memberitahu perkara ini,tapi sape2 yang terasa ditindas oleh kaum hawa ini,jangan bimbang.Kejap lagi korang boleh pasang satu kalau mereka makan ayat aku la.

Abang ni...aku tak ingat la nama die,tak silap dia pemenang
Jalan2 Cari Makan,abang ni lagi hensem.Terbawa2 ke mimpi..

Sayangkan anak belikan kasut,
Sayangkan bini belikan kain,
Sayangkan laki bagi kawin lain,hah..haramjadah namanya tu..ahaha

Sunday, October 4, 2009

That's Right

Askum n Salam SATU MALAYSIA kepAde peMbace2 yG dihorMAti....

First of all, aku bru je try menblogging nie...so slah clap harap dimaafkn n sile beri tnjuk ajar k...tajuk post aku arinie berkenaan ngan ari raye yg bru je sekentut kite raikan...so, on with the show...

Ari raye aku bru2 nie blh dikatakan tidak berape best sbb kerja aku mmbuat taek mate je, ntah la kenape...aku heran dan pelik skali...mngkin sbb aku keluar mlm pas2 blik keesokkan pginye..dh x raye ari 2...huhuhu...nk dijadikn cerite mlm raye 2 aku blah dri umah, niat dlm ati nk pgi psar brong tgk2 brang n awek skali...so, aku pgi la memberuk kt psar borong 2...org kt c2 ckit banyak aku ckap kt ko, mcm dk dlm tin sardin lak...tpi yg aku heran sorg pun takde bli ape2 dtng nk buat semak je(mcm aku jgk r), para penjual aku tgk dh mcm nk mampos dk jerit suruh org dtng bli brng2 die tpi semua buat dek je...nsib badan la an..hehehe...lpas 2, aku sedar2 dh pkul 5 pgi tpi org mcm haram lgi ramai kt c2...n then aku wt keputusan utk blik dripade lyan org2 yg x sedar esknye raye...blik je umah aku trus tdo, bngn2 dh pkul 12...ya, ape yg anda sngkakan btol n tepat skali iaitu raye pertame aku mcm xde jeeeee.....aduhai~~~

Selepas kejadian tersebut aku terpakse melepaskn tensen ngan pergi beraye kt umah sape2 yg berkaitan...ntah ape jadah haram telah membawak ku utk pergi beraye kt umah muallaf nie...ingat blh lepas tensen, skali ambik ko...sebaik tibe je ismail (bukan name sebenar) telah menunjukkan muke sebenarnye...straight aku ckap kt ko, smpai la aku blik..ye2, aku thu ko hepi sbb raye first ko tpi xyah la lbih2 an...mngkin para pembace blh menilai sndrik thap kemelampauan mamat tersebut kerane disamping ketensenan, aku smpat gk ambik gmbr die sekeping buat tatapan korg...



mamat yg hepi lbih2 kerane berjaye beraye


Ya, begitulah muke beliau selame aku dk kt umah die...dk kt c2 lame2 rase mcm nk tumbuk plk muke mamat nie, so aku berambus cpat2...pesanan ringkas ku adalah semoge raye korg thun nie lbih meriah n hepi dripade ape yg aku alami, semeriah raye mamat kt ats nie...huhuhuhuhu...(cite ini tiade kaitan ngan yg mati ataupun yg masih idup segar sihat walafiat di dunie ini)
Askum n bye2......

Split Personaliti

Assalamualaikum....
Hari ini penulis ingin menambah sikit coretan kate didalam buku elektronik ini..
Hari ini kita belajar perkataan baru iaitu split personaliti.
Ape itu split personaliti???
Adakah ia seperti banana split yg dimasak ranum.Jika anda berpandangan sedemikian anda konfem fail semasa dalam SPM.
Mungkin anda pernah tgk cerita yg mempunyai dua personaliti berbeza.??
Anda mungkin tidak tahu bahawa lelaki juga mempunyai split personaliti tetapi dlam situasi tertentu..Situasi itu adalah apabila mereka berjumpe wanita yg disukai,awek2 mereka,wanita yg dianggap teman tapi mesra,dan tidak ketinggalan juge kwan2 awek mereka.Maka keluarlah personaliti yg terpendam......

Pesonaliti Pertama
-Seseorang lelaki bleh bertukar daripada mempunyai sifat sengal yg maksimun,mengelabah xtentu pasal.selalu mengeluarkan kate yg mengelikan hati seorang rakan.Dan juge boleh menyebabkan rakan2 gelak sampai "hang".Tetapi apabila jumpe wanita yg disebut di atas mereka2 ini akan bertukar menjadi macho,berbual ala2 matang gitu,bercakap hanye hal yg penting,menasihati rakan2 yg membuat sengal,gelak ala2 menghadiri majlis pengebumian dan tidak juge ketinggalan mempunyai gaya kepimpinan yg melebihi Tun Dr. Mahathir.Mempunyai jalan menyelesaian keatas maslah wanita2 tersebut tetapi amat smpah sekali idea mereka.(ini olang la kalu wa jumpe wa leh cop kat dahi dolang "macam bodoh"..hahaha)

Pesonaliti Kedua
-Daripada seorang yg macho,xbyk ckp,cool dan selalu ade jalan2 menyelesaian terbaek untuk rakan2 yg mempunyai masalah,mempunyai gelak yg hanya berkuasa rendah,selalu menasihati rakan2 yg membuat sengal tetapi berubah menjadi jejaka gedik,banyak mulut,happening tahap clown dalam sarkis,buat lawak tahap bangang tetapi masih membuatkn wanita2 itu gelak(mungkin gelak amik ati).Lelaki ini daripada sentiasa ade idea2 bijak bertukar menjadi seorang lelaki yg mempunyai idea2 smpah yg leh wat owg nak pukul je mamat nie bleh dgr idea mereka.dan tidak ketinggalan ttbe mempunyai gelak yg amat dasyat iaitu gelak berkuasa tggi.



contoh split personaliti yg xmungkin berlaku




p/s jadila diri ko yg sebenar..wanita2 leh ske lelaki yg jujur dan ikhlas.walaupun ko xde pe yg nak dibanggekn sekurang2nye ko de kasih sygkn..hahahahahahahaha..cm bangang

Saturday, October 3, 2009

Baru Nak UP PART 2

Anak2 muda zaman kini sangat mudah dipengaruhi persekitaran mereka. Terutamanya remaja2 yg tidak pernah atau jarang terdedah kpd dunia luar, tiba2 hidup dalam suasana yg berbeza daripada kehidupan biasa mereka. Situasi ini dpt dilihat dgn jelas dlm kehidupan remaja2 di universiti. Tanpa pengawasan ibu bapa, remaja memperolehi peluang utk mencuba sesuatu yg baru yg tdk pernah sempat dilakukan sebelum ini.


Dahulunya tidak dpt keluar malam, sekarang hari2 boleh bermalam di mana2 sahaja sama ada kedai mamak, di dalam kereta, tepi jalan, hotel, snooker dan berbagai lagi. Di sekolah dahulu tidak berpeluang utk menjadi popular atau UP, universiti merupakan benchmark utk menaikkan nama mereka. Hal ini boleh disebut sebagai Kejutan Budaya(Culture Shock). Kejutan Budaya ini adalah satu kemestian jika anak2 muda ingin meng-UP-kan diri mereka. Ada betol?



Culture Shock terbahagi kepada beberapa peringkat...
Peringkat 1 :
Mula isap rokok bila kawan2 isap juga. Lelaki yg dulu pakai baju mcm pakcik2, lengan baju sampai ke siku, baju labuh hingga ke lutut, berkasut kawad...tiba2 pkai baju bercorak2 rainbow la, seluar skinny warna warni, tali pinggang spike, kasut aladdin, rambut warna pink meracah2. Perempuan pula daripada bertudung labuh, sudah memakai baju ketat2 sampai nmpk perot boroi dan lubang pusat, mula nk free hair, wat rawatan rebonding atau maggi, pakai kasut tumit tinggi smpai cramp2 kaki, mekap tebal sampai 6 7 inci. Tapi peringkat 1 ini mmg perkara biasa lah. Xpelik pon kalau kita tengok mende2 camni. So, xde hal la kan?


Peringkat 2 :
Peringkat 2 ni agak menimbulkan masalah sedikit. Mcm yg telah dinyatakan tadi, perempuan or lelaki yg tak pernah keluar malam sekarang sudah berani keluar malam. Kalau keluar sesama jantina xpe, tetapi keluar malam sekali dgn bukan muhrim. Pastu balik kul 6 pagi, keluar kul 9 mlm. Ditambah pula lelaki dgn perempuan menggedik2 sesama mereka mcm xde batasan dah. Tak ke mereka akan dipandang serong kerana mereka sebelum ini dilihat sebagai lelaki or perempuan yg baik dan menjaga diri masing, tetapi tiba2 menjadi sosial sebegini? Perkara2 mcm ni boleh mendorong kpd peringkat 3..


Peringkat 3 :
Tahap ni mmg dah kronik dan menyumbang kpd gejala sosial. Dulu2 x pernah terpikir nk jejak kaki ke club, sekarang da gatal kaki nak pg clubbin. Tujuannya, nk tunjuk diri kita ni dah hot dan boleh bergaul x kira dgn apa jenis orang sekali pun. Then, mula menggatal nak cuba ambil dadah dan arak. Kira boleh hilang stress la kalau ambil mende2 mcm ni?? Hilang kejap je, lepas tu stress balik. So, buat apa nk amek? Selepas tu, akibat daripada pergaulan bebas, mulalah nk buat seks bebas pula. Kalau da mabuk or high ke, mmg senang la mende mcm ni nk jd. Kadang2 bukan kita yg nak, tp kalo dah air minuman kita diletak dadah, nk lari mane bila da kong? Lagi2 perempuan, jd berjaga2lah.



Kesimpulannya, mende2 ni sume mmg da biasa kita tengok. Yg mmg dah lame UP tu xde apa sangat la. Kita pun xley nk wat pape sbb dari awal kehidupan diorg cmtu. Lain la kalau dulu orgnya baek, xyah la nk UP dengan begitu mendadak dalam masa yg singkat. Setakat peringkat 1 tu boleh blah lg laa sbb mmg perkara biasa. Tp kalo sampai peringkat ke-3 tu, mmg dah lain la jadinya. Confirm2 org ramai akan pandang serong punya. Pastu kalau orang duk mengutok, kita salahkan diorg. Dah sbb kita org baek, tp tiba2 jadi terok. Mende2 cmni mmg akan berlaku laa.


Disebabkan pengaruh rakan2 yg mmg sosial, ataupun diri kita sendiri yg ingin kebebasan, nk jadi popular, inginkan perhatian, kita sanggup berubah dgn mendadak hingga lupa siapa diri kita sebenarnya. So, kepada budak2 yg baru nk UP tu, up sikit2 sudah. Jadilah diri korg yg sbnrnya, xyah nk berubah terus mengikut persekitaran sbb people love u just the way u are. Pandai2 la memilih kawan dan kawal diri dari mende2 x elok seperti yg dinyatakan dlm peringkat 2 dan 3. Renung2 kan lah ye..



Ditulis dengan serius,
Blogger Nak Jugak...